Glavobol

Bolečini pravočasno reci NE!

Bolečini pravočasno reci NE!

Bolečina je neprijetna čutna in čustvena zaznava, ki jo povzročajo različni dejavniki. Kljub temu, da si je vsi želimo čim manj, so izsledki raziskave (1) v Sloveniji pokazali, da le 20 % ljudi vzame protibolečinsko zdravilo takoj, ko začutijo bolečino, ostalih 80% pa odlaša z zdravljenjem bolečine. S tem bolečina lahko postane močnejša, včasih celo neznosna, in jo težje ublažimo. To pa lahko pomeni, da bomo morda morali vzeti večje odmerke protibolečinskih zdravil.

Aaaaaačiiih! Spet se me nekaj loteva!

Aaaaaačiiih! Spet se me nekaj loteva!

Iz nosa se nam cedi, grlo nas vedno bolj peče, nadležen dražeč kašelj pa kar ne mine. Se tudi vam to zdi kot slab začetek vsakoletne zimske pravljice?

Prava pomoč, ko nas napade prehlad

Prava pomoč, ko nas napade prehlad

Spreminjanje načrtov v zadnjem hipu, odsotnost v službi, slabša koncentracija, moteno spanje, slaba volja, izčrpanost, čudni pogledi mimoidočih, negotovost … Počutimo se, kot da ne moremo več nadzorovati svojega vsakdanjega življenja. Za to lahko okrivimo viruse, ki so glavni povzročitelji prehlada. Kako naj spet prevzamemo nadzor nad vsakdanjimi opravili?

V nov dan brez bolečine

V nov dan brez bolečine

Pravijo, da se po jutru dan pozna. Se strinjate s tem? Zagotovo sta jutro in dan povezana, kajti naše počutje je precej odvisno od tega, kako dan začnemo. Če ga začnemo z bolečino, zagotovo ne bo tako prijeten in lep, kot bi lahko bil.

Svetovni dan boja proti bolečini

Svetovni dan boja proti bolečini

Vsako leto 11. oktobra je svetovni dan boja proti bolečini. Spomni nas na to, kako pomembno je lajšati bolečino, saj to precej izboljša kakovost življenja. Bolečina je izjemno zapletena. Povzročajo jo različni dejavniki, na njeno doživljanje in trajanje pa močno vplivata tudi okolje in duševno stanje človeka, ki ga boli.

Značilnosti prehlada

Značilnosti prehlada

Prehlad spremljajo zamašen nos in izcedek iz nosu, bolečine v grlu, včasih tudi glavobol in rahla utrujenost. Simptomi prehlada Prehladni simptomi nastanejo kot odgovor telesa na okužbo z virusi. Ko virus napade nosne celice, se aktivirajo posredniki vnetja (mediatorji), ki so sestavni del imunskega sistema in telo pomagajo zaščititi pred okužbami. Povzročajo razširitev krvnih žil […]

Da ne bo bolelo: Svetovni dan bolečine

Da ne bo bolelo: Svetovni dan bolečine

Bolečina je neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva. Vendar vzrok ni vedno poškodba, pa tudi vsake poškodbe ne spremlja bolečina. Bolečina je izjemno zapletena, saj ima različne povzročitelje, na njeno doživljanje in trajanje pa močno vplivajo različni dejavniki. Ni le negativna, saj je pogosto prvi znak ali opozorilo, da […]

Dopust brez glavobola

Dopust brez glavobola

Dopust je čas oddiha, čas, ki ga preživljamo s svojimi najbližjimi in ga želimo preživeti čim bolj kakovostno. Seveda si ne želimo nevšečnosti in bolezenskih težav, a vseeno nas lahko neprijetno preseneti glavobol, ki je zelo pogosta in neprijetna zdravstvena težava. Poznamo različne vrste glavobola. Med primarne oblike spadata tenzijski glavobol, ki ga vsaj enkrat […]

Tudi mladi imajo težave z glavobolom

Tudi mladi imajo težave z glavobolom

Pri 20 % odraslih, ki trpijo zaradi glavobola, so se težave začele že pred 10. letom starosti.

Kako lajšamo glavobol?

Kako lajšamo glavobol?

Blag do zmeren glavobol lahko lajšamo sami z zdravili s protibolečinskim delovanjem. Zavedati pa se moramo, da glavobol lahko opozarja na hujše zdravstvene težave, zlasti kadar se stanje kljub zdravljenju ne izboljša ali se celo poslabša. Tenzijski glavobol Tenzijski glavobol se lahko pojavi pri odraslih vseh starosti. Občutimo ga kot stiskanje okoli glave ter napetost […]

Preprečevanje migrene ob hormonskih spremembah

Preprečevanje migrene ob hormonskih spremembah

Hormonske spremembe v telesu lahko sprožijo ali okrepijo migrenske napade. Jemanje ustreznih zdravil ostaja glavni pristop k preprečevanju in zdravljenju migrene. Protibolečinska zdravila z natrijevim naproksenatom preprečujejo in zavirajo vnetne procese v možganski ovojnici, ki lahko vzdražijo živčne poti do centra za bolečino. S tem zmanjšajo pogostost, jakost in trajanje migrenskih napadov.

Tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol občutimo kot stiskanje okoli glave ter napetost v predelu senc, čela, obraza in vratu. Pojavi se lahko pri odraslih vseh starosti, najbolj razširjen pa je med ljudmi, starimi od 30 do 39 let. Navadno gre za blago do zmerno bolečino, ki lahko traja več ur.

Migrena

Migrena

Migrena je izredno neprijeten čutni in čustveni doživljaj za vsakega bolnika, ki je že okusil to vrsto glavobola.