Za brezskrbne počitnice – ne pozabite!

Za brezskrbne počitnice – ne pozabite!

Bliža se čas dopustov in s tem trenutki, ki se jih zelo veselimo. Razmišljamo, kaj bomo počeli in kaj vse moramo vzeti s seboj, radi pa pozabimo, da nas lahko preseneti tudi kakšna nevšečnost. Ena od njih je bolečina, ki ne pozna dopusta in se rada pojavi prav takrat, ko ga imamo mi. Zato so protibolečinska zdravila obvezen del potovalne lekarne.

Pripravljeni na bolečino

Vsak dopustnik je izpostavljen določenemu tveganju za zdravje, kar je odvisno od kraja, časa, načina in trajanja dopusta. In ker skoraj ni človeka, ki se še ne bi srečal z bolečino, se mora v naših kovčkih, nahrbtnikih in potovalkah vedno najti prostor za protibolečinska zdravila, saj bomo le tako lahko poskrbeli zase in za svoje najbližje.

Bolečina je vsem znan neugoden občutek. Čeprav je neprijetna, ima svojo vlogo – opozarja na bolezen ali telesno poškodbo. Lahko je ostra ali topa, občasna ali trajna, utripajoča ali enakomerna, pojavi se lahko na enem mestu ali vsepovsod. Njena moč je odvisna od obsega in teže poškodbe ali obolenja. Kako jo doživimo, pa je odvisno tudi od našega psihofizičnega stanja. Kadar je huda, moramo obiskati zdravnika, še posebej če traja več kot 3 dni in jo spremlja tudi vročina.

Protibolečinska zdravila so v lekarnah na voljo brez recepta, za lajšanje močnejše, navadno kronične bolečine pa jih predpiše zdravnik. Če zdravila, namenjena samozdravljenju, uporabljamo v skladu z navodili, so varna in običajno nimajo neželenih učinkov ali pa so redki.

Katere bolečine lahko odpravimo sami?

Blage do zmerne bolečine, ki jih običajno lahko odpravimo sami, so glavobol, zobobol, menstrualna bolečina, bolečine v mišicah in sklepih. Hitra rešitev za lajšanje teh bolečin je zagotovo zdravilo Nalgesin S. Klimatske naprave in velike temperaturne spremembe povzročijo reakcije na sluznici zgornjih dihal, predvsem v nosu in obnosnih votlinah, ter na sluznici grla. Nenadoma lahko v grlu začutimo neprijetno skelenje ali bolečino. Vnetje najbolje pozdravijo zdravila, ki odpravljajo vzroke zanj, lajšajo njegove znake in preprečujejo nastanek hujših okužb. Zato v potovalni lekarni ne sme manjkati zdravilo Septabene, ki poskrbi za celovito zdravljenje bolečega in vnetega grla.

Kaj še ne sme manjkati v potovalni lekarni?

Vsebina potovalne lekarne je odvisna od kraja in trajanja potovanja ter od vsakega posameznika. Še posebej moramo biti pozorni, kadar so z nami otroci, nosečnice, doječe matere ali kronični bolniki. V potovalni lekarni morajo biti zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik in jih moramo redno jemati, poleg tega pa še izdelki za lajšanje želodčnih težav, kot sta zgaga in vračanje želodčne kisline v požiralnik (Nolpaza control, Rutacid), izdelki za lajšanje težav z zaprtjem (Verolax Senna), izdelki za nego kože po pikih žuželk in pri alergijah (gel Kamagel, Letizen S) ter prva pomoč (sterilne obveze, gaze, obliži, povoji, razkužilo, škarjice ipd.).

V poletnih mesecih, ko so temperature višje, se naše telo ohlaja s potenjem. S potom se iz našega telesa izločajo dragoceni minerali, tudi magnezij. Da nas na dopustu ne bodo zmotili neprijetna utrujenost, brezvoljnost, pomanjkanje energije, nezbranost, glavobol ali mišični krči, moramo izgubljeni magnezij nadomestiti. Za to je primeren granulat za napitek Magnezij Krka 300. Napitek ima osvežilen okus po pomaranči in limeti in je v vročih poletnih dneh tudi odlična oblika rehidracije.

Ljudje se poleti veliko več ukvarjamo s športom, pri tem pa smo včasih nerodni. Zaradi ne ogretih sklepov in mišic ali pa zaradi prevelike zagnanosti se lahko pojavijo različne poškodbe, npr. zvini, nategi in udarnine. Če koža ni poškodovana, moramo vse take poškodbe čim hitreje hladiti.

Ne pozabimo tudi na izdelke za zaščito pred soncem ter na zdravstvene kartice in dodatno zavarovanje za tujino. Nato pa pripravimo še kovčke, ki naj obvezno vsebujejo dobro opremljeno potovalno lekarno. Mirno pa doma pustimo vsakodnevne skrbi in uživajmo v družbi tistih, ki jih imamo najraje. In brezskrben oddih se lahko začne.

Besedilo obravnava izdelke brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodila! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.