Zdravljenje

Kako hitro in učinkovito pozdraviti boleče grlo?

Kako hitro in učinkovito pozdraviti boleče grlo?

Boleče grlo se po navadi začne z blagim praskanjem in draženjem v grlu ali z oteženim požiranjem. Priporočljivo je, da se zdravljenje začne že ob prvih znakih, saj samo tako preprečimo širjenje okužbe in se izognemo poslabšanju simptomov. Prav tako je zelo pomembno izbrati ustrezno zdravilo. Zdravila za boleče grlo se razlikujejo glede na delovanje: […]

Ali je bolečina lahko znak depresije?

Ali je bolečina lahko znak depresije?

Vsi kdaj občutimo bolečino. Tisti, ki trpijo za depresijo, pa jo lahko občutijo še posebno močno ter lahko negativno vpliva na njihovo vsakdanje delovanje in počutje. Depresija kot duševna bolezen je pogosto povezana s čustveno bolečino, ki jo povzročajo občutki žalosti, tesnobe in brezupa. Raziskave pa kažejo, da se depresija lahko kaže tudi kot telesna […]

Že Mona Liza naj bi imela zvišan holesterol

Že Mona Liza naj bi imela zvišan holesterol

Dve tretjini odraslih Slovencev imata zvišan holesterol LDL. Gre za enega od dejavnikov tveganja, ki pomenijo največjo grožnjo za srčno-žilne zaplete. Zato je zelo pomembno, da ga redno spremljamo in po potrebi ukrepamo. Vsak bi moral poznati svojo vrednost holesterola LDL in seveda po potrebi ukrepati, dokler je še čas. Ali je vrednost ustrezna, preverimo […]

Kaj je psihoza?

Kaj je psihoza?

Izraz psihoza se uporablja za opis duševnega stanja, v katerem se pojavijo motnje mišljenja, zaznavanja in čustvovanja. Zdravi se lahko s kombinacijo zdravljenja z antipsihotiki in psihoterapije.

Shizofrenija

Shizofrenija

Shizofrenija je huda duševna motnja. Spada v večjo skupino duševnih motenj, ki jih imenujemo psihoze. Ocenjujejo, da ima shizofrenijo okoli 1 % vseh ljudi. Bolezen se pojavlja pri obeh spolih in pri vseh rasnih in etničnih skupinah ter neodvisno od socialnega statusa. Navadno se začne že v obdobju odraščanja. Kaj je shizofrenija? Shizofrenija je huda duševna […]

Hemoroidi

Hemoroidi

Hemoroidi ali zlata žila so razširitve venskega ožilja ob zadnjiku (hemoroidalne vene). Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Notranji hemoroidi ležijo v podsluznični plasti končnega dela danke in niso občutljivi za mehanske in toplotne dražljaje. Zunanji hemoroidi ležijo ob zadnjiku, od notranjih jih loči posebna zobata črta. So manj pomembni kot notranji, vendar bistveno bolj vplivajo […]

Depresija pri moških

Depresija pri moških

Depresija je duševna motnja. Prizadene lahko vsakogar ne glede na njegov družbeni status, starost, spol ali izobrazbo. Čeprav je pogostejša pri ženskah, pogosto obolevajo tudi moški. Učinkovito jo zdravimo z antidepresivi, zdravili proti depresiji.

Življenje z demenco in z njim, ki ni več on

Življenje z demenco in z njim, ki ni več on

Demenca je bolezen, ki prizadene spomin in druge umske sposobnosti ter neizogibno spremeni življenje bolniku in njegovim svojcem. Kljub vse večjemu ozaveščanju so številni svojci še vedno prepuščeni sami sebi, svojim stiskam, občutkom strahu in jeze. O tem, kako se ob skrbi za svojca z demenco spremeni življenje, je spregovorila gospa Zdenka, članica Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica.

Holesterol – tudi sovražnik lahko postane prijatelj

Holesterol – tudi sovražnik lahko postane prijatelj

Abraham Lincoln je nekoč izzivalno vprašal: »Ali ne uničujemo svojih sovražnikov, ko jih spreminjamo v prijatelje?« Verjetno je imel kar prav. Sovražnik, ki ga spremenimo v prijatelja, nam nič več ne škodi, lahko nam celo koristi. To pa lahko dosežemo le, če poznamo njegove šibke točke.

Vzemimo moč holesterolu in jo dajmo življenju

Vzemimo moč holesterolu in jo dajmo življenju

O krvnih maščobah ali holesterolu kroži nešteto podatkov, nekateri temeljijo na znanstvenih dognanjih, nekateri pa izvirajo iz govoric. Zagotovo pa je res, da je holesterol v človeškem telesu nepogrešljiv. Ko pa so njegove vrednosti nad dopustno mejo, postane eden od največjih dejavnikov tveganja za pojav srčno-žilnih zapletov.

Bolečina – simptom ali bolezen?

Bolečina – simptom ali bolezen?

Bolečina je bila v razvoju človeštva zelo pomembna, saj je posameznika varovala pred hujšimi poškodbami. Opozarja lahko na začetek bolezni ali pa postane dolgotrajna neprijetna spremljevalka.

Arterijska bolezen nog

Arterijska bolezen nog

Kadar so prizadete arterije spodnjih ali zgornjih okončin (prizadetost zgornjih okončin je veliko redkejša), govorimo o periferni arterijski bolezni (PAB).

Srčno popuščanje

Srčno popuščanje

Srčno popuščanje je kronična bolezen, ki je največkrat ne moremo povsem pozdraviti, lahko pa njeno napredovanje zelo upočasnimo z zdravili in drugimi ukrepi.

Zdravljenje alergijskih bolezni

Zdravljenje alergijskih bolezni

Prvo in osnovno pravilo pri zdravljenju alergije je izločitev alergena, kar pa ni vedno mogoče (npr. pri alergiji na pelod ali pršico). Antihistaminiki so najučinkovitejši pri zdravljenju alergijskega rinitisa in kožnih sprememb. Za te bolezni so zdravilo prve izbire. Novejši antihistaminiki imajo malo neželenih učinkov in so varni.

Zvin gležnja

Zvin gležnja

Pri zvinu gležnja se zaradi nenadnega upogiba gležnja navznoter poškodujejo vezi na njegovi zunanji strani. Zvini zaradi nenadnih upogibov gležnja navzven so redkejši. Navadno so posledica športnih poškodb. Zaradi neustreznega zdravljenja ali prekratkega okrevanja se pogosto ponovijo. Navadno jih spremlja močna bolečina, ki se lahko pojavi takoj ali šele čez nekaj časa, njena jakost pa […]

Če ste pozabljivi, še ni nujno, da imate Alzheimerjevo bolezen

Če ste pozabljivi, še ni nujno, da imate Alzheimerjevo bolezen

Motnje spomina občasno občutimo skoraj vsi, vendar navadno hitro minejo. Za Alzheimerjevo bolezen pa je značilno, da simptomi postajajo vedno hujši.